Klaagmuur van eenzame sokken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iedereen kent het fenomeen van sokken die in de was verweesd raken.
Geïntrigeerd door dit mysterie verzamelde beeldend kunstenaar Stef Kreymborg via oproepen in de media duizenden eenzame sokken. Aanvankelijk was het de bedoeling om uit deze eenlingen nieuwe paren te vormen, maar al werkend ontstond onder haar handen een monumentale ‘Klaagmuur van eenzame sokken’. Een werk van 7 meter lang en 2,5 meter hoog. De historie van alle individuele voetstappen die in deze sokken zijn gezet, vormen samen een footprint van onze samenleving, in talloze kleurnuances en kleurblokken.
Dit werk vertelt over eenzaamheid, samenwerking en de hoop op verbinding.

P9270076

De Klaagmuur op reis

De Klaagmuur van eenzame sokken is bezig aan een succesvolle tournee.
Na een verblijf in Museum Jan van der Togt in Amstelveen, de Vrije Universiteit en in Galerie Weesperzijde in Amsterdam, was het kunstwerk een jaar lang te zien in de Tweede Kamer der Staten Generaal in Den Haag en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
Het werk werd tentoongesteld in de Mesdag Collectie in Den Haag, op de Internationale Textielbiennale in Nantong, China en bij de Schick Art Gallery in New York.
De Klaagmuur van eenzame sokken zal blijven reizen totdat er in de openbare ruimte een permanente plek voor is gevonden, zodat zo veel mogelijk mensen ervan kunnen genieten.

DSC_0083bewerkt

De mensen erachter

Rondom De Klaagmuur is inmiddels een community ontstaan. Fans en bewonderaars vormen samen een zogeheten karass, ‘een groep waarvan de leden op mysterieuze wijze met elkaar verbonden zijn en zelfs voor elkaar zijn voorbestemd. Gezamenlijk brengen zij een hoger plan ten uitvoer.’ De karass is een vondst van de Amerikaanse auteur Kurt Vonnegut Jr. Hij was van mening dat menselijke aardbewoners fundamenteel zó eenzaam zijn, dat iedereen een ‘artificially extended family’ van tenminste duizend personen verdient. LONESOME NO MORE was zijn motto dat naadloos past bij de verweesde sokken van De Klaagmuur.

Klaagmuuronderbroken

 

Gerdie_003    DSC_0034_000     DSC_0057

Wailing Wall for lonely socks.
Klagewand der einsamen Socken.
Muro de los lamentos de los calcetines solitarios.
Mur des Lamentations de chaussettes solitaires.
Muro del Pianto di calzini solitaria.
哭墙寂寞的袜子。
Стена Плача для одиноких носков.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA